tiistai 10. kesäkuuta 2014

OLLAKO SHAKESPEAREHARRASTAJA VAIKO EI SITTENKÄÄN


Shakespearen maailmassa on paljon kiinnostavaa nähtävää ja pohdittavaa. Shakespeareharrastaja kuulostaa nimenäkin hienolta, mutta olenko minä sitä kuitenkaan. Entä jos minä ja tuhannet muut lukisivatkin Francis Baconia?
 
Yksi tämän harrastuksen kiehtovia puolia on ns. Shakespearen salaisuus. Olen onnistunut metsästämään käsiini joskus Hämeen sanomien kesälehden artikkelin 'ollako vai eikö olla? No ei!' Johdantokappaleena toimi 'kesäteatterissa nähdään kaikki teokset, joita Shakespeare ei missään tapauksessa kirjoittanut'. Näitä näytelmiä en ole päässyt näkemään, mutta artikkeli oli mielenkiintoinen. Lähes kaikki tiedot, joita seuraavassa esitetään, ovat tästä tekstistä.
 
On ihmisiä, jotka eivät usko Shakespearen kirjoittaneen nimellään kulkevia hengentuotoksia. Heihin kuuluu esimerkiksi Sigmund Freud ja Charlie Chaplin. On samalla kuitenkin mahdotonta kuvitella, että he kaikki olisivat päätyneet samaan henkilöön. Vaikka salaisuudesta on puhuttu pitkään, ei ajatus todellakaan ole jäänyt unholaan. Aiheesta löytyy tuhansia sivuja materiaalia eri muodoissa. Ja myös kasa mahdollisia Shakespearekandidaatteja.
 
Se kuitenkin tiedetään, että William Shakespeare on ollut olemassa, ''typerä, lukutaidoton kolmannenluokan näyttelijä''. Hän ei olisi kyennyt kirjoittamaan puolikasta siedettävää sonettia, joidenkin mukaan. Francis Bacon on ujuttanut jokaiseen näytelmään salakirjoitusmuodossa oman nimensä. Itsestäni tämä tuntuu huvittavalta. Tottahan toki jokaisesta näytelmästä (ainakin englanninkielisestä) löytyy hänen nimensä kirjaimet jonkinlaisesta järjestyksestä. Christopher Marlowe on yksi ehdokkaista, mutta hänet tapettiin jo ennen Hamletin esitystä. Jos Marlowen kannattajilta kysytään, he vastaisivat jotain sinne päin, että murhaa ei tapahtunut vaan Marlowe salakuljetettiin pois.

 Shakespearen näytelmistä voimme päätellä, että hän ei ole niitä kirjoittanut, kuten myös lukuisia muita asioita. Suosituimpia teorioita on ollut, että Shakespeare on homo, mustaihoinen tai nainen. Edellinen on muistutus yhdestä teoriasta. Jotkut uskovat Elisabeth I kirjoittaneen tuotokset. Näitä kaikkia oletuksia on puitu vuosia, mutta ketkä niitä lopulta vakavissaan pohtivat. James Shapironin mukaan monet ovat sitä mieltä, että kaikki kirjallisuus on omaelämäkerrallista ja näin epäilevät tekstien alkuperää. Shakespearen näytelmissä on paljon hovielämää ja kirjoittajan on oltava aatelinen, mikä jälleen pidetään todistuksena Elisabet I:stä.
 
Lopulta pääsyn itse tulokseen olla Shakespeareharrastaja kaikessa hienoudessaan, oli se nimimerkki tahi ei. Aihe on silti mielenkiintoinen ja sitä tulen puimaan blogissani vielä useampia kertoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

''Kenenkään niin suuren kuin Shakespearen suhteen emme todennäköisesti koskaan voi olla oikeassa.'' (T.S. Eliot)

Puolesta, vastaan, mitä tahansa; anna siis sanaisen arkkusi aueta.